26 maart 2020

Corona: Jobstudenten in de kou

De financiële problemen door de corona crisis zijn enorm.
De noodregering treft maatregelen om de financiële gevolgen te beperken voor bedrijven, zelfstandigen en werknemers met uiteenlopende statuten. Met premies, versoepeling van toetreding tot tijdelijke werkloosheid en een  belastingverlaging probeert men de zwaarste klappen op te vangen.

Eén categorie valt echter volledig uit de boot, de jobstudenten. Om een idee te geven: in Vlaanderen hebben in totaal ongeveer 545.000 studenten een studentenjob, een groep die elk jaar groeit. In januari waren volgens de RSZ 160.000 studenten aan het werk. Vooral werkgevers in de groot- en detailhandel en de horeca rekenen op jobstudenten. De gemiddelde student werkt ongeveer 180 uren, wat een loon oplevert van  +/- €2.100 .Voor 1 op 4  studenten is het inkomen uit de studentenjob noodzakelijk voor het bekostigen van studie en kothuur.

Deze jobstudenten blijven nu in de kou staan. Jongeren, die studeren vaak noodgedwongen combineren met werken om hun huur en studiekosten te financieren, staan op straat zonder enige compensatie. Zij vormen een kwetsbare groep, makkelijk te ontslaan en vervolgens zonder rechten. Wat zij echter wel altijd hebben betaald is een solidariteitsbijdrage. Is dit dan niet het moment om te laten zien dat we ook solidair zijn met hen, zoals we solidair zijn met vele anderen?

Bij de ABVV-jongeren komen steeds meer vragen binnen.

Vragen van verontruste  jobstudenten. Een greep uit de vele getuigenissen:

Benjamin, 20, “Mijn werk is ook gesloten en momenteel komt er geen geld binnen. Dat merk je wel. Ik loop ook stage als verpleegkundige dus zomaar thuis zitten kan ik ook al niet, en als stagiair krijg je niet betaald.”

Tommy: “Woon met 4 vrienden in totaal en er zijn gewoon geen fatsoenlijke inkomsten meer.”

Abdiwa: “Hallo, ik werk normaal 4 dagen per week en wij zijn met 2 thuis. Ik help mijn vader omdat hij steun van het OCMW krijgt. Dat was ongeveer 620 en mijn loon was 530. Wij komen toe elke maand maar door het Coronavirus hebben wij nu alleen maar 620 van mijn vader. Ik heb totaal niets van inkomen.”

Junior: “Ik ben een student die op kot zit en het financieel moeilijk heeft omdat mijn werk dicht moest.”

Chloë: “Hey, ik heb jullie post gezien over werkstudenten die het ook moeilijk hebben in deze tijden van corona. Ik heb eigenlijk 2 jobs, 1 in de horeca, een brasserie dus die is gesloten. De andere is bij een beenhouwer. Mijn familie heeft duidelijk gemaakt dat ze niet willen dat ik daar nog ga werken nu. Ik ben stage aan het doen in een woning voor volwassenen met een beperking. De school heeft stage ook afgeraden. Moesten we toch gaan is het op vrijwillige basis en mogen we die uren niet laten meetellen en dat is uiteraard niet betaald.″

“Hey, mijn beste vriendin is een werkstudent en is door dit virus haar studentenjob kwijtgeraakt en alle weekendjobs bij festivals en feestjes ook. Ze woont op kot en heeft momenteel geen inkomen, is hier een oplossing voor?”

Louis: “Ik was vorig jaar werkstudent, maar nu heb ik nog uren over. Omdat ik in de horeca werk voor mijn kot en om andere kosten te betalen kom ik nu in de moeilijkheden.”

Amber: ″Ik ben werkstudent en werkte op interimbasis in een weekendploeg als bediende. Doordat ik nog niet voldoende dagen gewerkt heb, heb ik geen recht op een uitkering, maar blijven de rekeningen spijtig genoeg wel komen omdat geen enkel ‘voordeel’ op ons van toepassing is.”

Issam:” Hoi Magik?, ik las jullie post en vroeg me af wat ik kan krijgen als oplossing ? Door deze gehele situatie kan ik niet meer werken dus heb hierdoor ook geen inkomsten. Helaas krijgen wij studenten, interimmers niets vergoed volgens mij ;.. klopt dat ?″

En gelijkaardige berichten blijven binnenstromen. Noodregering, voorzie voor deze groep financiële ondersteuning!

Wil je zelf ook je verhaal kwijt? mail het ons op info@magik.be en dan voegen we het toe aan ons dossier.