10 mei 2019

De nieuwe werkgever

Je moet als sollicitant heel wat moeite doen om een job te bemachtigen. Na een paar uurtjes zweten op een passende brief krijg je heel misschien een uitnodiging voor een gesprek. Als je die beproeving doorkomt mag je naar een test. Vervolgens heb je een dag hoofdpijn na het afleggen van de test en nog eens een dag na het laatste gesprek. Laten zien dat je de beste bent voor de job vraagt inspanning.

Winst

Maar werkgevers kunnen ook niet zomaar achterover leunen en wachten tot de ideale werknemer spontaan aanbelt. Wat verwachten jongeren eigenlijk als ze gaan werken? Uit een bevraging bleek het volgende. Jongeren willen werken voor een bedrijf met een goed sociaal beleid. Er moet geluisterd worden naar de medewerkers in een open en losse sfeer en soms moet er eens een leuk feestje worden gevierd. Oog voor ecologie staat ook hoog op het lijstje. Winst maken is goed maar belangrijker is de manier waarop het bedrijf winst maakt en wat er met die winst wordt gedaan.

Zonder bazen

Jongeren houden niet zo van autoriteit. Ze redden het prima zelf en als ze hulp nodig hebben vragen ze daar wel om. Ze willen samenwerken, kennis delen en staan altijd open voor feedback. Dus niks wachten tot het volgende functioneringsgesprek. Ze nemen een voorbeeld aan collega’s die al veel bereikt hebben. Ze houden niet van ingewikkelde organisatiestructuren, ze willen aan de slag zonder de ballast van over alles en nog wat te moeten overleggen of op toestemming te wachten voor ze iets kunnen ondernemen.

Flexibel

Acht op de tien jongeren geven aan dat werk en privé niet strikt gescheiden hoeven zijn, maar er moet wel wat tegenover staan. Even een paar dagen hard werken en dan vervolgens een paar dagen vrij moet een mogelijkheid zijn. Snappen we helemaal.