19 november 2019

Dossier Deliveroo – Hoeveel verdient een fietskoerier?

Per opgehaalde bestelling krijg je 2 euro. Per afgeleverde bestelling aan de klant krijg je 1 euro. Dat is je vaste vergoeding. Daarnaast ontvang je een variabel bedrag dat gebaseerd is op de afgelegde afstand. Je hebt altijd recht op een minimumvergoeding. De hoogte hiervan is afhankelijk van de regio waar je bezorgt. Ook het totale aantal bestellingen is van invloed op de minimumvergoeding.

De vraag blijft dus hoeveel je nu eigenlijk bovenop die vaste 3 euro verdient. En om het nog minder transparant te maken is er het systeem van de incentives, de extra beloningen. De beloning wordt hoger naarmate je meer bestellingen doet en is afhankelijk van de zone waarin je je bestelling ophaalt. De zone waar de klant woont doet er niet toe. Het gemiddeld aantal bestellingen per zone bepaalt de hoogte van je bonus. Duidelijk??

P2P-statuut

Deliveroo is erkend als deeleconomie. Dat wil zeggen dat fietskoeriers mogen fietsen onder het statuut van P2P-rider, met andere woorden als particulier to particulier bezorger. Je mag in dit systeem 6250 euro per jaar belastingvrij bijverdienen. Dat bedrag is van toepassing op alle bruto inkomsten die je verdient in 2019 in een erkende deeleconomie.

Als je meer verdient dan 6250 euro word je beschouwd als zelfstandige en zal je over het gehele verdiende bedrag belasting moeten betalen. Maar daar hoef je je dus niet zo snel zorgen over te maken.

Schijnzelfstandigheid

Voor veel koeriers is het flexibele systeem op zich handig. Je plant je werk rond je examens, je sportactiviteiten of whatever en je verdient gemakkelijk wat bij.

Maar er is een keerzijde. Je loopt het risico te moeten fietsen tegen een belachelijk laag bedrag. Je wachttijden in restaurants worden niet vergoed. Je bouwt geen rechten op voor pensioen of werkloosheid en het P2P-statuut blijft onzeker, daar is al vaak aan gesleuteld.

BTB, de transportbond van het ABVV, heeft meerdere acties met de fietskoeriers gevoerd. BTB klaagt het feit aan dat het hier om schijnzelfstandigheid gaat en vraagt voor de koeriers een correct arbeidscontract met een correcte verloning en goede arbeidsvoorwaarden zoals een vergoeding voor gsm en fiets, een eindejaarspremie, hospitalisatieverzekering en ongevallenverzekering. Ook eist BTB een beter sociaal overleg.

Wordt vervolgd…